Missriktad lobbying o fiffig energipolitik ?

Några av dessa frågor kom jag att tänka på när Helsingfors regionens miljö samkommun, Gasum mfl ordnade en informationsträff för kommunala beslutsfattare igår – i samband med att ett nytt gasverk kunde invigas i Finnå.

Samkommunens direktör Raimo Inkinen gav en rätt optimistisk och uppmuntrande översikt över biogasens möjligheter och potential – dock tyckte jag den inte var så optimistisk som MTV3 angav igår. Intressaant är bla hur vi kan utnyttja den biogas vi får avfall – är detta den bästa vägen att utnyttja avfallet, det är en fråga som borde studeras.

Men problemet – den andra samkommunen Helsingfors regionens trafik kunde rapportera att antalet gasbussar minskar i Helsingfors – i motsats till läget i Stockholm. – den ena handen vet alltså inte vad den andra gör ! Här blir det nog en stor fråga för oss beslutsfattare i Helsingfors. Vad kan vi lära av andra.

Jag kunde inte låta bli att i en kort fråga gå utanför ämnet, dvs fråga om varför vi inte planerar LNG- terminaler i FInland för att hjälpa oss att möta sjöfartens nya miljökrav. Alternativet är inte en enda jättelik terminal, så som man skulle tro på basis av rapportering kring Viking Grace nya drivmedel. Som svar fick jag litet av det som framgår i dagens Hesari, se länken nedan, att Gasum sökt om tillstånd för en mindre terminal i Åbo, att tillståndet borde bli klart i år. Investeringen skulle vara sk 50 milj €. Terminaler planeras också vid Finska viken. Min uppfattning är att terminalerna kan vara en del av utslagningsspelet kring hamnarna i Finland – men kanske jag har fel !

Och slutligen, jag måste säga att jag är sorgsen att vi förlorat tid på försöka skjuta upp ett beslut, jag avser svavelreglerna, när vi på det sättet förlorat möjligheter att satsa på nya, framtidsinriktade sätt att göra sjöfarten mera miljövänlig.

Jag såg samma med försöken att skjuta upp avskaffandet av taxfree i EU, jag har sett samma med svaveldirektivet – och det gör mig bara sorgsen. Mycket energi riktas på viss lobbying, samtid som man förlorar tid att genomföra ändringar som ändå blir nödvändiga.

http://www.hs.fi/paivanlehti/talous/Kaasulaiva+kaipaa+terminaalia/a1358319310217